pro děti

Jak si dopřát, a přitom nepřibrat? Tipy na zdravé mlsání

Mlsání patří do našeho každodenního života. Někteří lidé si neumí bez sladkého dezertu představit ani den, někdo naopak na sladké moc není. Co když se člověk nechce mlsání vzdát, a zároveň touží po pěkné postavě? Lze vůbec mlsat a být fit? 

Udržet se v kondici a zároveň jíst sladkosti nemusí být nemožné. Důležitá je však úprava jídelníčku. Jídelníček by měl obsahovat správný poměr makroživin, jako jsou sacharidy, tuky a bílkoviny. Správně nastavený jídelníček dodá člověku patřičnou energii a výživu, a díky tomu lze občas udělat dietní chybu. 

Mlsat lze navíc správně, protože existuje velké množství receptů, které se hodí do vyváženého jídelníčku, obsahují zdravé sacharidy a tuky, a tudíž tělu neublíží. Neodpírat si sladkosti během dietního režimu je velmi důležité pro dlouhodobé dodržení režimu. 

Důležitou součástí zdravého životního stylu je nejen vyvážený jídelníček, nýbrž také cvičení. Pravidelně cvičit by měl člověk aspoň třikrát týdně. Nejenom pravidelné cvičení, ale i pravidelná strava jsou základem úspěchu. 

Zdravý jídelníček by měl člověk dodržovat i v práci nebo na služebních cestách či firemních akcích. Právě firemní akce bývají velkým lákadlem pro porušení diety, na druhou stranu je často k dispozici raut, kde si člověk může vybrat i něco zdravého k jídlu. 

Zdravé recepty

Snídaně tvoří základ dne a rozhodně by se neměla vynechávat. Velké množství lidí má rádo sladkou snídani, a proto je i snídaně možnost, jak do jídelníčku zařadit něco sladkého.

Ve všední dny si člověk může dopřát rychlou zdravou snídani ve formě jogurtu, müsli, granoly nebo ovesné kaše. O víkendu je na snídani více času a člověk si může připravit něco náročnějšího, např. lívance bez kynutí. Lívance bez kynutí jsou jednodušší než klasické lívance a jejich příprava tak zabere jen zlomek času. 

Mezi tradiční zdravé recepty, které se využívají jako dezert, patří např. tvarohový koláč bez mouky, který se připravuje z mandlí, datlí a zdravé drobenky, tzv. crumble. Zdravě si člověk může připravit i tradiční recepty, jako jsou např. makronky. Receptů na makronky existuje velké množství a jejich příprava není snadná, nicméně dají se připravit i jako zdravá varianta. 

Zázrak jménem tofu

Tofu je tradiční asijská potravina, která vzniká srážením ze sojového mléka. Jak ale tofu připravit, aby pokrmy z něj byly chutné? 

Pro svůj vysoký obsah rostlinných bílkovin je tofu využíváno zejména vegetariány a vegany. Nejčastěji se tofu používá v asijské kuchyni jako náhražka masa a do polévek. Možností, jak připravit tofu, je nespočet, avšak málokdo ví, že se tofu používá i na přípravu dezertů. Jedná se o tzv. měkké tofu, které se svojí konzistenci hodí na přípravu zdravých pochoutek.

Nejnovější články

Reklama

pr článek

Další články autora

Reklama

pr článek